donderdag, 7. april 2022 - 8:27 Update: 07-04-2022 10:11

Inflatie stijgt in maart naar 9,7 procent, nog niet zo hoog geweest sinds 1976

gas-pit-vlam-euro-biljet
Foto: Archief EHF/ foto bewerkt ter illustratie
Den Haag

In maart waren consumentengoederen en -diensten 9,7 procent duurder dan een jaar eerder. 'In februari was de inflatie 6,2 procent. De inflatie van maart is de hoogste na april 1976', zo meldt het CBS donderdag.

Prijsstijging energie

De forse toename van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming. 'In maart was energie 157 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari was dit 77 procent', aldus het CBS.

Motorbrandstoffen en voedingsmiddelen duurder

Naast energie had ook de prijsontwikkeling van de motorbrandstoffen een verhogend effect op de inflatie. De prijzen stegen met 36,5 procent in maart ten opzichte van een jaar eerder, in februari was dit 24 procent. De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 aan de pomp is gestegen van 2,05 euro in februari naar 2,29 euro in maart. Voor diesel steeg de prijs van 1,74 euro naar 2,12 euro.

Voedingsmiddelen ook flink duurder

Verder droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de hogere inflatie. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van vlees en groente. Voedingsmiddelen waren in maart 6,2 procent duurder dan een jaar eerder. In februari was voeding 4,9 procent duurder.

Hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone: 7,5 procent

Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in maart 11,7 procent duurder dan een jaar eerder, in februari was dat 7,3 procent. Bij de eerste raming op 1 april kwam de prijsstijging uit op 11,9 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 5,9 procent in februari naar 7,5 procent in maart. Dat is de hoogste inflatie ooit gemeten in de eurozone.

Categorie:
Provincie: