maandag, 22. november 2021 - 15:00 Update: 22-11-2021 18:00

Een op vier doelpunten met de ‘verkeerde’ voet

LISSE (EZPress) - - 24,5% met het ‘andere’ been gescoord
- rechtsbenigen scoren 30% met links
- linksbenigen scoren 15% met rechts

Scoren met zowel de rechtervoet als de linkervoet is een voordeel voor voetballers. Meestal is één kant dominant, meestal rechts. De speler heeft meer controle over de voorkeursvoet dan over het ‘verkeerde’ been. Hoe vertaalt zich dat in een voetbalcompetitie? Scoren rechtsbenigen altijd met rechts en linksbenigen met links, of kunnen spelers juist beide benen inzetten om te scoren? Kelbet.nl keek naar de doelpunten in de eerste acht speelronden van de eredivisie, seizoen 21/22. Het doel was om te berekenen hoe vaak wordt gescoord met het andere been dan het voorkeursbeen.

De uitkomsten zijn verrassend te noemen. Van de 147 doelpunten die met de voet zijn ingeschoten werden er 36 met de ‘verkeerde’ voet geraakt, 24,5 % van het totaal. Verkeerd betekent dan met links door rechtsbenige spelers en met rechts door linksbenige spelers. Goals van tweebenige spelers zijn geteld als doelpunt met de ‘juiste’ voet, links of rechts.

Van alle 214 doelpunten in de eerste acht speelronden werden kopballen, strafschoppen, vrije trappen en rebounds die een doelpunt opleverden afgetrokken. Zo bleven 147 doelpunten over die met de voet zijn gemaakt in een normale spelsituatie.

In de onderzochte periode waren er 119 doelpuntenmakers, waarvan 82 rechtsbenig, 28 linksbenig en 9 tweebenig. Onderzocht is of rechtsbenigen en linksbenigen even vaak scoren met het andere been. Dat leverde een opvallend verschil op; bijna 30% van de doelpunten door rechtsbenigen werd gescoord met links, tegen 15% van de doelpunten door linksbenigen met rechts.

Van de doelpunten door spelers met meer dan drie goals werd 29% ingeschoten met de verkeerde voet, terwijl de doelpunten van spelers met een of twee goals voor 23% met het verkeerde been werd gemaakt.

‘Trainers en clubs gebruiken sportdata om spelers te analyseren en nemen op basis daarvan beslissingen’, aldus een woordvoerder van Kelbet.nl. ‘Dit onderzoek laat zien dat het belang van doelpunten met ‘het andere been’ heel groot is en veel verschil kan maken in de prestaties van een elftal.’

//einde bericht

Bron: Nobudget Marketing & PR