zondag, 29. november 2015 - 19:32 Update: 30-11-2015 10:21

Officier van Justitie vindt flitsboete tijdens spoedvervoer doodziek kind gegrond

Officier van Justitie vindt flitsboete tijdens spoedvervoer doodziek kind gegrond
Foto: Justitie
Rotterdam

Belachelijk is de flitsboete die een gezin heeft opgelopen in Rotterdam voor het te hard rijden zelfs met een goed excuus. Toch denkt Justitie daar anders over en verwacht dan ook dat de boete wordt betaald. Wat ging hieraan vooraf.

De 17-jarige Anouk Groenendijk uit Papendrecht moest onlangs met spoed naar het ziekenhuis in Rotterdam. Dat gebeurde in de speciale bus van haar ouders begeleidt door een ambulance en een politieauto met zwaailicht en sirene.

Reactie vader

De vader van Anouk vertelt op zijn Facebookpagina van de Rotterdamse ambulancedienst het volgende hierover: “Anouk heeft een ernstige spier- en stofwisselingsziekte. Al een aantal keren heeft ze onverklaarbare hartritmestoornissen gekregen, met een hartritme tot wel 250 per minuut in rust. Dat gebeurde ook op 16 oktober. Naar ons huis in Papendrecht kwamen met spoed twee ambulances en een politiewagen. Het ambulancepersoneel ontfermde zich over Anouk. De politie Papendrecht regelde met de politie Gorinchem dat ik veilig van mijn werk door de spits naar het Erasmus MC zou kunnen, waar de ambulance Anouk naar toe zou gaan brengen.”

Anouk is afhankelijk van beademing en van een speciale rolstoel. Daardoor kan ze niet makkelijk in een ambulance worden vervoerd, maar juist weer wel in de aangepaste bus van het gezin. Groenendijk: “De hulpverleners besluiten ter plekke dat één ambulance voorop zal rijden met zwaailicht en sirene. De chauffeur van de tweede ambulance zal onze bus besturen, terwijl de twee ambulanceverpleegkundigen voor Anouk zorgen. Anouks moeder Daniëlle gaat eveneens mee in de bus. Een politiebus sluit de stoet af, met daarin Anouks zusje, ook met zwaailicht en sirene.” Intussen is Groenendijk zelf door de politie Gorinchem opgepikt en onderweg naar Rotterdam. De politie sluit kruisingen af op de Maasboulevard om het spoedtransport de ruimte te geven.

Daar staat echter die onverbiddelijke flitspaal, die de bus van de familie klokt op 63 kilometer per uur. Als de rust is weergekeerd en het met Anouk weer beter gaat, valt de beschikking van het CJIB op de mat. Groenendijk belt naar Leeuwarden en legt de situatie uit. “Ze zeiden: Wij sturen u de foto van de flitspaal, dan kunt u daarmee bezwaar maken bij Justitie in Rotterdam. Dat heb ik netjes gedaan, met heel de uitleg erbij. Van de week kreeg ik de afwijzing. De belangen van het overige verkeer gaan vóór de bijzondere omstandigheden, laat de Officier van Justitie weten. Ik vermoed eerlijk gezegd dat naar het bezwaar niet inhoudelijk gekeken is. Want als deze rit niet veilig was, weet ik het ook niet meer.”

Ambulancedienst geschokt

De ambulancedienst die het voorval op Facebook plaatste, is geschokt. "Als ambulancedienst gaan wij ervan uit dat dit op een misverstand berust en snel zal worden rechtgezet. Het was beslist een spoedtransport, maar het was bovendien een toonbeeld van goede en slimme samenwerking tussen de hulpdiensten." 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: