dinsdag, 1. december 2015 - 13:54 Update: 01-12-2015 14:38

Advies: 'Duur longkankermedicijn voorlopig niet vanuit basisverzekering vergoeden'

Advies: 'Duur longkankermedicijn voorlopig niet vanuit basisverzekering vergoeden'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Nivolumab, een medicijn tegen longkanker moet voorlopig niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dat staat in een conceptadvies van Zorginstituut Nederland, een belangrijk adviesoragaan van minister Schippers van Volksgezondheid.

Het Zorginstituut vindt dat de prijs van het middel een flink stuk omlaag moet om kosteneffectief te zijn. Dit meldt de NOS dinsdag. Minister Schippers is met de fabrikant nog aan het onderhandelen over de prijs.

Tot nu toe gebruiken twaalf ziekenhuizen het middel Nivolumab bij patiënten met uitgezaaide longkanker. Volgens het Zorginstituut zouden patiënten na een behandeling met Nivolumab gemiddeld ruim drie maanden langer leven dan met het huidige middel. In sommige gevallen zelfs een paar jaar. En er zijn minder bijwerkingen, zo schrijft de omroep. De effecten op lange termijn en de optimale behandelduur zijn echter nog niet duidelijk.

Voorlopig hoeven ziekenhuizen die hun patiënten met die medicijn behandelen niets te betalen. De fabrikant van Nivolumab stelde het middel gratis ter beschikking en draait zelf voor de kosten op. Alleen uitbehandelde patiënten met niet-kleincellige longkanker komen in aanmerking.

Nivolumab is een middel dat het eigen immuunsysteem van de patiënt activeert om de kankercellen aan te vallen.