dinsdag, 1. december 2015 - 19:15 Update: 01-12-2015 19:16

KWF: Ontoelaatbaar om patiënten medicijnen te onthouden

KWF: Ontoelaatbaar om patiënten medicijnen te onthouden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Als het aan de adviescommissie Pakket van Zorginstituut Nederland ligt, wordt het medicijn nivolumab (Opdivo) bij uitgezaaide longkanker niet vergoed. Dit betekent dan voor het eerst dat kankerpatiënten om financiële redenen niet de beste behandelingen aangeboden krijgen die beschikbaar zijn. KWF Kankerbestrijding vindt deze ontwikkeling onacceptabel.

De KWF zegt minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) te verzoeken om de regie te nemen en alle betrokken partijen (zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zorgverleners en farmaceuten) ervoor te laten zorgen dat toegankelijkheid tot de beste behandeling gegarandeerd is. 

KWF Kankerbestrijding herhaalt haar appèl op de farmaceuten om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen. Want alleen dan zijn innovatieve medicijnen als nivolumab beschikbaar voor patiënten; nu en in de toekomst.

Door medisch-technologische ontwikkelingen komen er steeds meer nieuwe kankergeneesmiddelen op de markt. Hierdoor verbeteren behandelingen en hebben kankerpatiënten meer uitzicht op overleving dan wel een langer leven en/of een betere kwaliteit van leven. KWF Kankerbestrijding juicht de komst van deze nieuwe geneesmiddelen, zoals nivolumab toe. Maar tegelijkertijd signaleren we al sinds juni 2014 dat de toegankelijkheid van dure medicijnen op de tocht staat, mede door de hoge prijs.

Categorie: