vrijdag, 11. december 2015 - 16:44 Update: 14-12-2015 15:19

Minderjarigen mogen per mei 2016 definitief geen elektronische sigaret meer

Verbod e-sigaret onder de 18 jaar definitief
Foto: fbf
Den Haag

Naar verwachting zal in mei 2016 de e-sigaret verboden worden voor jongeren onder de 18 jaar. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vrijdagmiddag.

'De verkoop van elektronische sigaretten - met en zonder nicotine - aan jongeren onder de 18 jaar wordt verboden. Het verbod geldt ook voor de shishapen. Daarnaast is reclame voor e-sigaretten niet meer toegestaan', aldus het ministerie. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd op het voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Naar verwachting gaat de wijziging van de Tabaks- en rookwarenwet in mei 2016 in.

Schadelijker dan verwacht 

Uit onderzoek van het RIVM en de NVWA is gebleken dat de e-sigaret schadelijker is dan gedacht. Van Rijn: 'Met dit verbod streef ik twee doelen na: jongeren beschermen tegen de schade die e sigaretten aan hun lichaam veroorzaken. Daarnaast wil ik voorkomen dat jongeren door deze hip gekleurde en verpakte e-sigaretten en shishapennen denken dat roken normaal is. Van dat idee moeten we heel snel af.'

Eisen aan verpakking en informatie

In het wetsvoorstel worden verpakkingeisen en informatieverplichtingen voorgesteld. Die regels zien voornamelijk op taken voor de industrie en meer duidelijkheid voor de gebruiker. Er komen gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen, er komen veiligheidseisen voor de producten, een bijsluiter met gebruikersinformatie en de industrie moet de schadelijke effecten onderzoeken en bijhouden.

Roken schaadt de gezondheid

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verlagen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Categorie:
Provincie: