vrijdag, 1. januari 2016 - 10:01 Update: 01-01-2016 13:53

Nu al 14 beschadigde ogen door vuurwerk Oogziekenhuis Rotterdam

Nu al 14 beschadigde ogen door vuurwerk Oogziekenhuis Rotterdam
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Zeker 12 vuurwerkslachtoffers met oogletsel zijn tijdens de nacht van Oud & Nieuw Het Oogziekenhuis Rotterdam binnengebracht. Meer dan de helft van deze letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zijn: dit betekent verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs verwijderd moeten worden.

De meeste letsels zijn veroorzaakt door legaal siervuurwerk. De helft van de slachtoffers was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op. Onder deze slachtoffers bevinden zich drie kinderen van onder de 12 jaar, geen van hen heeft blijvend letsel. Vandaag worden de eerste zes operaties uitgevoerd om de schade aan de ogen te herstellen. Aangezien gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar nog vele slachtoffers uit het gehele land binnenkomen, loopt het aantal slachtoffers binnen Het Oogziekenhuis zeker nog verder op.

Iets heftiger

“De ernst van de letsels is dit jaar helaas iets heftiger dan vorig jaar. Deze jaarwisseling toont zodoende wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk. Ik hoop dan ook dat veel mensen na deze nacht het vuurwerkmanifest op www.vuurwerkmanifest.nl ondertekenen.", aldus Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.

Landelijke cijfers: vorige jaarwisseling landelijk uiteindelijk 10 blinde ogen

Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de achtste maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De laatste zeven jaar zagen de oogartsen in totaal 1761 patiënten met 2140 beschadigde ogen: 743 ogen liepen blijvende schade op, 134 ogen werden blind waarvan er 63 niet meer te redden waren en zijn verwijderd. Circa 50% van de patiënten was omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af, maar werd wel slachtoffer. In Nederland krijgen we het voor elkaar om in 2 nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende 4 jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan.

Categorie:
Provincie: