dinsdag, 2. februari 2016 - 15:02 Update: 02-02-2016 15:28

Leerstoel ‘Risk profiling in heart disease’ ingesteld bij VUmc

Leerstoel ‘Risk profiling in heart disease’ ingesteld bij VUmc
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het VUmc heeft gekozen voor een nieuwe leerstoel waarbij op wetenschappelijke basis wordt gewerkt aan preventie van een ongezonde leefstijl. dit heeft het VUmc dinsdag bekendgemaakt.

Een ongezonde leefstijl is de oorzaak voor 90% van alle hart- en vaatziekten. Veel initiatieven om dit om te buigen hebben nog niet het gewenste resultaat gehad. 

‘Risk profiling in heart disease’

Cardioloog Leonard Hofstra is per 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Risk profiling in heart disease’. Hij is gespecialiseerd in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten en bekleedt de leerstoel ‘Risk profiling in heart disease’ vanuit Cardiologie Centra Nederland. 

Hofstra zal zich voornamelijk bezighouden met innovatieve behandelingsvormen en monitoringsmethoden om (risico)patiënten vroegtijdig op te sporen en de preventie van hart- en vaatziekten door gedragsbeïnvloeding en de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor.

Hofstra over zijn benoeming: 'Hart- en vaatziekten komen erg veel voor en veroorzaken veel lijden. Een groot deel van deze ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Je kan het dus voorkomen door gezonder te gaan leven. Ik hou me hier al jaren mee bezig en ga bij VUmc met een wetenschappelijke invalshoek kijken naar de preventie van hart- en vaatziekten. Hoe krijg je mensen zo ver dat ze hun lifestyle zo aanpassen dat ze het risico op een hartinfarct verkleinen?'

Moderne communicatiemiddelen 

Professor Hofstra zal zich bij VUmc onder meer concentreren op innovatieve mogelijkheden die de moderne technologie biedt. 'Bijvoorbeeld e-health als monitoringsmethode om te kijken hoe iemand er voor staat. We gaan toe naar een wereld waarin je een overhemd kunt kopen met een ingebouwde chip in de kraag, die meet hoe hoog je hartslag is. We moeten nog een systeem ontwikkelen dat die informatie verwerkt, waarmee de patiënt en de dokter wat kunnen'.

'Ook zouden we meer moeten doen met de moderne communicatiemiddelen waarmee je veel mensen ineens kunt bereiken, zoals social media. Dat doen cardiologen niet alleen, er wordt daarvoor hard gewerkt aan een samenwerking met huisartsen zodat we ook diegene die (nog) geen hartpatiënt zijn kunnen bereiken', aldus Hofstra.

Categorie:
Provincie: