dinsdag, 1. maart 2016 - 12:03 Update: 18-09-2018 20:57

Deense wetenschapper: 'Psychiatrische medicijnen verhogen risico op hart- en vaatziekten en diabetes'

Onderzoek Deense wetenschapper: 'Psychiatrische medicijnen doodsoorzaak nummer drie'
Foto: Archief EHF
Alphen aan den Rijn

Uit een groot literatuuronderzoek blijkt dat psychiatrische geneesmiddelen tegen slapenloosheid, depressie en angststoornissen in de westerse wereld doodsoorzaak nummer drie zijn.

Ze volgen in de rij na hart- en vaatziekten en kanker. Dit heeft medischdossier.org naar buiten gebracht. Zo'n anderhalf miljoen mensen slikken in Nederland de meest voorgeschreven psychofarmica: angstdempers, antidepressiva en kalmerende middelen. Vaak hebben deze medicijnen alleen maar effect op de korte  termijn en het gebeurt nogal eens dat patiënten eraan verslaafd raken. Bovoendien hebben deze medicijnen ook nog gevaarlijke bijwerkingen, aldus Peter Gøtzsche, hoogleraar en verbonden aan de universiteit van Kopenhagen en werkzaam als onderzoeker bij Cochrane Collaboration, een onafhankelijk onderzoekscentrum dat wetenschappelijk bewijs voor reguliere medische behandelingen bestudeert.

Antipsychotica, die vaak worden gegeven om storend gedrag van patiënten te onderdrukken, verhogen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes. De meeste psychofarmaca verhogen de kans op vallen. En antidepressiva kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken die dodelijk kan zijn, aldus het onderzoek van Gøtzsche.  Gøtzsche heeft alle gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens onderzocht. Op basis daarvan concludeert hij dat de psychofarmica in het westen de derde doodsoorzaak vormt. Verder schrijft medischdossier.org dat het aantal zelfmoorden onder mensen die antidepressiva slikken vijftien keer zo hoog is als uit officiële cijfers blijkt.

Peter Gøtzsche heeft als biochemicus gewerkt en als artsenbezoeker voor pillenfabrikant Astra-Syntex. Daarna werd hij hoogleraar geneeskunde en specialist in onderzoeksmethoden. Hij schreef ook een boek over medicijnen dat uitgegeven is bij Lemniscaat. Het draagt de titel: 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad'. Het boek van Peter Gøtzsche is bekroond met de British Medical Association's Book Award.