vrijdag, 11. maart 2016 - 21:32 Update: 12-03-2016 11:23

'Extra vetten beter voor diabetespatiënt dan koolhydraten'

'Vetten beter voor diabetespatiënt dan koolhydraten'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Groningen

Uit de eerste resultaten van de proef 'Keer Diabetes Om' waaraan 55 patiënten met diabetes type 2 deelnamen, bllijkt dat twee derde van de patiënten geen of veel minder diabetesmedicatie hoeft te gebruiken als ze voor andere voeding kiezen en meer bewegen.

De kleinschalige proef werd gedaan door de stichting Voeding Leeft, een groep artsen, wetenschappers, diëtisten en koks. Diabetes blijkt in veel gevallen om te keren als mensen zelf en geholpen door artsen voor andere voeding en meer bewegen kiezen. Dit heeft VGZ bekendgemaakt, zo meldt Nationale Zorggids.nl  vrijdag. Als het eindresultaat ook positief is, zal VGZ het groepprogramma per 1 januari 2017 op landelijke schaal inkopen en opnemen in he basispakket.

Deze week is er een nieuwe groep begonnen met het groepsprogramma onder begeleiding van een lifestyle coach, diëtist, kok en praktijkondersteuner van de huisarts. Het meest opvallende advies wat de deelnemers krijgen is het advies: eet meer vet als vlees en kaas en minder koolhydraten als brood en pasta. Jarenlang adviseerden diëtisten het tegenovergestelde. Deze aanpak laat ook zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Prof. Dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad zegt hierover tegen VGZ: 'Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.'