dinsdag, 12. april 2016 - 12:14 Update: 12-04-2016 17:40

Deense wetenschapper waarschuwt Tweede Kamer voor gevaarlijke medicijnen

Hoogleraar en internist spreekt in Tweede Kamer over macht farmacie en gevaarlijke medicijnen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Deense internist, hoogleraar en onderzoeker Peter C. Gøtzsche heeft op 29 maart op uitnodiging van Wemos de Tweede Kamer toegesproken. Hij sprak voor een Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarbij waren ook vijf partijen aanwezig: CDA, PvdA, GroenLinks, VVD en SP. Dit in het kader van het geneesmiddelendebat dat woensdag in de Tweede Kamer zal worden gehouden.

Gøtzsche is jarenlang werkzaam geweest in de farmaceutische industrie en weet waar hij over praat. In zijn boek 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad' beschrijft hij hoe farmaceutische bedrijven aan hun patent komen en dat ze hun marktaandeel in stand houden op een manier die alleen gericht is op winst. De gezondheid van de samenleving is minder belangrijk. Gøtzsche: 'Gezondheidszorg gaat over altruïsme, niet over kapitalisme.’ Het boek is geschreven vanuit zijn eigen ervaring en op basis van grondig aanvullend speurwerk. Dit meldt Wemos.nl.

Gøtzsche wil een totale verandering van het systeem: de samenleving moet streven naar onafhankelijke, publiek gefinancierde klinische testen en overheidsgestuurde farmaceutische ondernemingen op non-profit basis. Minister Schippers van Volksgezondheid schreef begin dit jaar een brief aan de Tweede Kamer waarin ze ook zei dat de macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt. Gøtzsche nam naast belangenverstrengeling van artsen ook patiëntenorganisaties op de korrel. Volgens hem moeten die zich niet voor het karretje van de farmaceuten laten spannen.. Verder stelt hij zich kritisch op tegenover het vertrouwen in medicijnen en vindt hij dat bijwerkingen vaak worden onderschat. De patiënt gaat ervan uit dat de voorgeschreven medicijnen hem beter zullen maken, maar wat  blijkt: medicijnen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer drie, direct na kanker en hart- en vaatziekten.

Volgens Gøtzsche worden mensen vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen, met averechtse gezondheidseffecten. Een van de voorbeelden die Gøtzsche in zijn boek geeft is een diabetesmedicijn, dat slecht is voor je hart. De bijwerkingen worden door de industrie willens en wetens verzwegen, omdat ze slecht zijn voor de verkoop. De medicijnindustrie stop uitslagen van onderzoeken vaak in de onderste la, omdat die niet in hun voordeel werken, aldus Gøtzsche. Ook wat dit betreft wil Gøtzsche een verandering van het systeem: 'De overheid zou geneesmiddelen in eigen handen moeten nemen. Ook zouden resultaten van medicijntests toegankelijk moeten zijn voor het publiek. Dat is niet alleen gezond maar ook voordelig voor de samenleving.'

Gøtzsche: 'De belangrijkste reden waarom we zoveel medicijnen slikken, is dat geneesmiddelenfabrikanten geen pillen verkopen, maar leugens over pillen. In alle gevallen die ik heb onderzocht, hielden ze deze schaamteloze leugens vol, zelfs nadat de onjuistheid van hun beweringen was aangetoond.'

http://www.wemos.nl/news/?v=2&lid=1&id=439&cid=5#.VwzGDnr4bLN

Presentatie  Gøtzsche:  http://www.wemos.nl/files/Documenten%20Informatief/Bestanden%20voor%20'M...