maandag, 18. april 2016 - 11:36 Update: 18-04-2016 21:29

Huisarts: 'patiënten krijgen vaak gevaarlijke medicijnen door de strot geduwd''

Huisarts: 'patiënten krijgen vaak gevaarlijke medicijnen te slikken'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Huisarts Hans van der LInde stelt dat de farmaceutische industrie patiënten 'veelvuldig gevaarlijke geneesmiddelen door de strot duwt'.

De 72-jarige huisarts uit Capelle aan den IJssel wordt al langer gezien als de felste criticus van de farmaceutische industrie. Hij stelt dat patiënten veelvuldig gevaarlijke geneesmiddelen moeten slikken. Volgens hem soms zelfs met behulp van 'omgekochte' artsen. Dit heeft het Financieele Dagblad (FD) naar buiten gebracht.

De actieve huisarts, die heel goed geïnformeerd is, staat zeer sceptisch tegenover de nieuwe cholesterolverlagers en diabetesmedicijnen die momenteel in Nederland worden ontvangen. In het verleden voerde hij al eens met succes campagne tegen de griepprik waarvan volgens hem het nut totaal niet is aangetoond, aldus de krant.

In de jaren negentig zag Van der Linde tijdens nascholingscursussen hoe medicijnmakers de huisartsen fêteerden. Farmaceutische bedrijven oefenen grote invloed uit op de keuzes die artsen maken bij het voorschrijven van middelen, zegt hij.Van der Linde denkt dat er weinig is veranderd. Volgens hem zouden farmaceutische bedrijven nog altijd grote invloed uitoefenen op keuzes die artsen maken bij het voorschrijven van middelen. Hij kan zich ook helemaal vinden in de conclusie van zijn collega, de Deense internist en hoogleraar Peter Gøtzsche, die stelt dat 'farmaceutische bedrijven zich schuldig maken aan maffiapraktijken en verantwoordelijk zijn voor 10.000 doden per jaar'. Gotzsche schreef hierover het boek : 'Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad' en mocht onlangs een hierover een toespraak houden in de Tweede Kamer.

De farmaceutische industrie ziet de activistische huisarts als een conservatieve en zelfs gevaarlijke kracht, die verhindert dat patiënten de beste geneesmiddelen krijgen. Van der Linde over de werkwijze van de industrie: 'Op allerlei slinkse manieren worden huisartsen ertoe gebracht toch maar de nieuwe medicijnen voor te schrijven, of de zwaardere.’ De huisarts zou artsen en hoogleraren regelmatig met naam en toenaam aanklagen  omdat zij zich voor het karretje van de farmaceutische industrie zouden laten spannen, in ruil voor financiering van hun onderzoek.  Een hoogleraar in het FD: 'Het maakt menige arts en onderzoeker kopschuw,. Van der Linde heeft de wind er aardig onder.’

Categorie: