vrijdag, 29. april 2016 - 12:50 Update: 30-04-2016 14:46

'We zijn juist dikker geworden sinds we geen vet meer eten'

'We worden dikker door geen vet meer te eten'
Foto: SXC
Brussel

Al meer dan 50 jaar zijn mensen bang voor vet en laten ze uit angst voor een te hoog cholesterol, hartaanvallen en beroertes vet vlees en smeuïge camenbert liggen.

Dat dit helemaal niet zo gezond is, toonde een recente studie in The Britisch Medical Journal aan. Het negatieve effect van verzadigde vetten op de gezondheid zou nooit echt bewezen zijn. Dat mensen toch het idee hebben dat verzadigde vetten slecht zijn voor de gezondheid, heeft meer te maken met economische belangen en lobbywerk. En zodoende heeft de' lightindustrie' ofwel de 'nulprocent vet' industrie een miljardenomzet. Magere melk, vetarme kaas, light chips en een heleboel soorten margarines gaan als warme broodjes over de toonbank, Dit schrijft het Belgische blad Humo.

Gyneacoloog Hendrik Cammu, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Brussel, zegt in het blad over het feit dat mensen steeds ouder worden: 'Dat we ouder worden, betekent niet dat we laatste jaren alleen maar juiste beslissingen hebben genomen over onze gezondheid. We leven langer doordat we welvarender zijn geworden. We kunnen leidingwater, rioleringen en beter geïsoleerde huizen betalen. Het staat los van onze voeding, wat overal  ter wereld worden de mensen ouder, ook al zijn hun eetpatronen totaal verschillend.'

Volgens Cammu heeft de zevenlandenstudie jarenlang het denken over vet en gezondheid beheerst. Cammu: 'Ook al weten we nu dat het -op zijn zachtst uitgedrukt- zwakke wetenschap was.' De zevenlandenstudie is één controversiële studie die alles ging bepalen. Hoofdonderzoeker bij deze studie, Ancel Keys, was als arts verbonden aan de Universiteit van Minnesota en deed in de jaren vijftig onderzoek naar vetten. Hij was ervan overtuigd dat hartziekten veroorzaakt werden door vet- en cholesterolrijke voeding. Maar alle gegevens die met deze theorie in tegenspraak waren, moffelde Keys weg. Zo verdween Japan uit de statistieken en ook Frankrijk, waar mensen wel veel  boter en brie eten, maar weinig hartaanvallen krijgen. Uit meer dan 20 landen waren er gegevens, maar Keys gebruikte maar gegevens uit zeven landen.

Cammu; 'Intussen weten we uit diverse grote studies dat er géén verband bestaat tussen de consumptie van verzadigde vetten en hartziekten'. Twee weken geleden werden de resultaten van een studie in The Britisch Medical Journal gepubliceerd waaruit blijkt dat minder verzadigd vet eten de kans op hartaanvallen niet verlaagd. Stapels bewijsmateriaal hiervoor zijn systematisch onder de mat geveegd omdat ze Keys’ theorie niet bevestigden. Sceptici werden geïntimideerd en zelfs bespuugd of geslagen.

De Amerikaanse journaliste Nina Teicholz schreef in 2014 het boek: The Big Fat Surprise, waarin ze op zoek gaat naar de oorsprong van de angst voor vet. Ze komt uit bij de jaren vijftig en de studie van Ancel Keys. In Humo zegt ze: 'Onlangs heeft een documentairemaker bewezen dat het eigenlijk Keys was die geld kreeg van de suikerindustrie.' Door zijn invloed is in de jaren '70 de massaproductie van 'glucose-fructose' begonnen. Glucose-fructose wordt ook nu nog verkocht als 'natuurlijke suiker' en onder meer in frisdranken gebruikt. Volgens Cammu zijn de wetenschappers het erover eens dat de diabetesepidemie hier veel mee te maken heeft.

Kan het kwaad dat mensen minder verzadigde vetten zijn gaan eten? Volgens Teicholz en Cammu wel. Wie minder vet eet, krijgt honger en verzadigt dat hongergevoel met suikers of koolhydraten. Teicholz: 'We zijn juist dikker geworden sinds we geen vet meer eten. Overheden zijn tegen verandering en kiezen om verschillende redenen voor de status quo. Onderschat de economische belangen niet: die van de graanproducenten, maar ook agro-industriële concerns als Cargill, Unilever en Monsanto. En de farma-industrie kijkt ook altijd mee.'