maandag, 2. mei 2016 - 23:35 Update: 03-05-2016 21:54

'Apothekers trekken aan de bel. ADHD-medicijnen ineens drie keer zo duur.'

'Apothekers eisen maatregelen tegen 'schofterige praktijken farmaceuten'
Foto: Archief EHF
Hilversum

De apothekersverenigingen KNMP en NVZA willen dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat farmaceutische bedrijven de kosten voor bestaande medicijnen kunnen verhogen,. Volgens de verenigingen zitten er mazen in het net waar de farmaceuten flink aan kunnen verdienen ten koste van de patiënt.

De oproep van de apothekers komt na de recente ontwikkelingen rond het ADHD-medicijn dexamfetamine. De fabrikant, Eurocept, heeft het  geneesmiddel nu officieel laten registreren, waardoor zo'n 30.000 ADHD-patiënten vanaf begin mei gemiddeld 50 euro per maand moeten bijbetalen voor hun medicatie. Dit schrijft onder meer de NOS maandag.

Patiënt draait op voor extra kosten medicijn

Er zijn in Nederland zo'n half miljoen mensen met ADHD, maar slechts 30.000 gebruiken het middel dexamfetamine. Die patiënten kregen het middel tot nu toe volledig vergoed uit de basisverzekering, maar moeten voortaan gaan bijbetalen. De dexamfetamine kost nu 27,18 euro voor 30 pillen . Toen de pillen nog door enkele apothekers werden gemaakt, die dat weer doorleverden aan andere apothekers, die het aan hun patiënten verkochten, kostten de pillen gemiddeld 9,53 euro per 30 stuks. Nadat de farmaceut zich de pillen heeft toegeëigend en geregistreerd zijn ze dus drie keer zo duur geworden. De basisverzekering vergoedt nog slechts 3, 63 euro. Het verschil moet de patiënt zelf bijbetalen. Het middel werd eerst wel volledig vergoed, omdat het nog niet geregistreerd was.

Léon Tinke, directeur van apothekersvereniging KNMP,  tegen de NOS: 'Het registreren van een medicijn kost een farmaceutische bedrijf maximaal een half miljoen euro. De winst kan in dit geval oplopen tot dertig miljoen euro per jaar. Als de registratie binnen is, krijgt het bedrijf het alleenrecht om dat middel te maken en mag de farmaceut zelf bepalen wat hij voor het middel vraagt.  Apotheker Paul Lebbink zegt hierover: 'Schofterig. Het middel bestáát al. Eurocept hoeft geen geld uit te geven aan de onderzoeks- en ontwikkelingskosten. Het is bovendien eenvoudig te maken. Dit patent is puur aangevraagd om er flink op te gaan te verdienen. Over de rug van patiënten.'

Inmiddels heeft minister Schippers van Volksgezondheid gereageerd. Zij vindt dat producenten van geneesmiddelen te makkelijk een middel kunnen registreren en de prijs kunnen verhogen. Zij is het met de apothekers eens dat de beschermingsconstructies tot ongewenste effecten leiden.