maandag, 23. mei 2016 - 12:09 Update: 23-05-2016 12:16

Vakbond en werkgevers willen snel betere bescherming tegen kankerverwekkende stoffen

Vakbond en werkgevers willen snel betere bescherming tegen kankerverwekkende stoffen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de bescherming van werknemers tegen kankerverwekkende stoffen met spoed moet worden verbeterd: op Europees niveau en met een gelijk speelveld voor bedrijven.

Op korte termijn moeten daarvoor minstens 50 bindende grenswaarden voor de meest gebruikte kankerverwekkende stoffen in Europa worden vastgesteld. Dat schrijven de werknemers- en werkgeversorganisaties in een gemeenschappelijke verklaring, die zij vandaag hebben uitgebracht. De Europese afspraken die vandaag tijdens een conferentie van het Nederland voorzitterschap van de EU in Amsterdam worden gepresenteerd, gaan de organisaties niet ver genoeg.

Gezamenlijke verklaring FNV, VNO-NCW, MKB Nederland

In Europa worden jaarlijks vele tienduizenden werknemers geconfronteerd met een arbeidsgerelateerde kanker. Dat is onacceptabel. De Nederlandse regering roept de Europese commissie daarom op versneld te komen met 50 bindende Europese grenswaarden voor deze groep stoffen. Hierdoor kan 70% van de werknemers in Europa die moeten werken met deze stoffen beter worden beschermd.

FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen daarom het streven van het Nederlands kabinet en vragen sociale partners in alle Europese lidstaten dit ook te doen en de Europese Commissie te vragen in een versnelde procedure deze bindende grenswaarden vast te leggen.

Het Nederlandse voorzitterschap van de EU houdt van 23 tot en met 25 mei in Amsterdam een conferentie over een betere bescherming van werknemers tegen kankerverwekkende stoffen.