woensdag, 25. mei 2016 - 16:44 Update: 26-05-2016 10:27

41 meldingen van mensen om zwijgcontracten

IGZ ontvangt 41 meldingen van zwijgcontracten
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tot nu toe 41 meldingen binnen gekregen over zwijgcontracten in de zorg. Dit meldt IGZ woensdagmiddag.

'Deze meldingen hebben betrekking op meerdere sectoren in de zorg. Namelijk medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en farmaceutische bedrijven', stelt IGZ.

De inspectie neemt met alle melders persoonlijk contact op. De inspectie wil zo veel mogelijk informatie inwinnen en idealiter de contracten inzien om te kunnen bepalen of de zogenaamde zwijgcontracten inderdaad een ongewenste inhoud kennen. 'Het toezicht van de inspectie heeft tot doel de kwaliteit en veiligheid van de zorg te bewaken. En dit soort contracten staan hier haaks op', aldus IGZ.

De inspectie spreekt van een ongewenste inhoud als bijvoorbeeld één of meerdere e punten staan opgenomen zoals verplicht zwijgen, afzien van een gang naar de tuchtrechter, afzien van aangifte bij politie of openbaar ministerie om strafrechtelijke vervolging te ontlopen of afzien van melden bij de inspectie.

De inspectie wil met een breed onderzoek in kaart brengen wat voor soort vaststellingsovereenkomsten er worden gesloten. De inspectie wil weten waar in de zorgsector dit speelt en om welke redenen dit wordt gedaan. Daarnaast onderzoekt de inspectie of de zwijgcontracten gaan over een mogelijke niet-gemelde calamiteit. Als dit het geval is dan zal de inspectie hier nader onderzoek naar doen.

Mensen die vermoeden dat ze een zwijgcontract hebben getekend kunnen zich nog steeds melden bij de inspectie. Mensen kunnen dit ook anoniem melden. De inspectie gaat zeer vertrouwelijk met de informatie om.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):