woensdag, 1. juni 2016 - 9:56 Update: 03-06-2016 19:29

OM doet onderzoekt naar mogelijke zorgfraude UMC Utrecht

Onderzoek naar vermeende zorgfraude UMC
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

De Inspectie SZW en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar mogelijke zorgfraude bij het UMC Utrecht.

Dat blijkt uit de uitzending van Zembla die woensdag 1 juni wordt uitgezonden. Het onderzoek richt zich op de melding van KNO-artsen van het ziekenhuis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), in juni 2014. Daarin verklaren de artsen over een angstcultuur op de KNO-afdeling, risico’s voor de patiëntveiligheid, maar ook over vermeende fraude met zogeheten Diagnose Behandel Combinaties (DBC’s).

Minister Schippers van VWS is geschrokken van de problemen in het UMC Utrecht en vindt dat het ziekenhuis “niet adequaat” heeft gehandeld. Bronnen binnen en buiten het ziekenhuis verklaren aan ZEMBLA dat zij door functionarissen van zowel de Inspectie SZW als van het Functioneel Parket zijn gehoord. Het Functioneel Parket wil bevestigen noch ontkennen, dat er een fraudeonderzoek naar het UMC Utrecht loopt. Dit schrijft Zembla op de website.

Reactie minister Schippers

Terwijl het onderzoek door de IGZ naar het UMC Utrecht nog loopt, gaat Minister Schippers van Volksgezondheid in ZEMBLA uitgebreid in op de problemen bij het UMC Utrecht. Ze zegt het “verschrikkelijk” te vinden wat daar is gebeurd.

Schippers: 'Je ziet dat een ziekenhuis met een uitstekende reputatie als het UMCU, dat daar dus dingen ook gruwelijk mis kunnen gaan.' Ook zegt de minister het te betreuren dat de Inspectie niet zelf achter de problemen in het UMC Utrecht is gekomen. Ze voegt daaraan toe: 'Maar ik betreur het nog meer dat het ziekenhuis niet adequaat heeft geopereerd.'

Categorie: