maandag, 6. juni 2016 - 21:34 Update: 07-06-2016 9:15

Hooikoortspatiënten hebben het 'slecht'

Slechte dagen voor hooikoortspatiënten
Foto: Archief FBF
De Bilt

Mensen die last hebben van hooikoorts, is het nu en de komende dagen afzien. Door het mooie zomerweer laten verschillende grassoorten hun pollen weer los.

De komende dagen ontstaan er in de zuidoostelijke helft van het land, gedurende de dag onweersbuien die de lucht plaatselijk kunnen zuiveren. Volgens Weeronline blijft het ook de komende week nog mooi weer waardoor de pollendruk voorlopig aanblijft.

Autorijden zelfs gevaarlijk voor hooikoortspatiënten

Uit onderzoek van Maastricht UMC+ blijkt voor het eerst dat hooikoorts een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid van patiënten.

Het effect van de symptomen van hooikoorts op de rijvaardigheid kunnen zelfs overeenkomstig zijn met een alcoholpromillage van 0,05 in het bloed, vergelijkbaar met de consumptie van twee tot drie glazen alcohol. Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. "Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn," zegt de Maastrichtse KNO-arts prof. dr. Bernd Kremer.

Maar liefst één op de vijf Nederlanders en Belgen hebben last van hooikoorts. De allergische aandoening voor onder andere pollen of huisstofmijt veroorzaakt vaak vervelende bijwerkingen. Jeuk, tranende ogen, een verstopte neus en niesbuien zorgen er voor dat hooikoorts ook in het dagelijks leven voor veel hinder kan zorgen. De Maastrichtse onderzoekers leveren nu voor het eerst bewijs dat de ziekte ook de rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloedt.

Categorie:
Provincie: