donderdag, 15. september 2016 - 12:12 Update: 16-09-2016 13:14

Diabetes type 1 patiënten testen nieuw vaccin

Vaccin tegen diabetes type 1 voor het eerst op mens getest
Foto: Archief EHF
Leiden

Een patiënt met diabetes type 1 is voor het eerst door artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) behandeld met een nieuw geneesmiddel. Dit meldt het LUMC donderdag.

Behandelde afweercellen

Prof. Bart Roep en zijn team hebben het nieuwe vaccin ontwikkeld. De patiënt kreeg een injectie met behandelde afweercellen, om het afweersysteem te corrigeren en daarmee diabetes te genezen. Dit vaccin wordt vanaf nu bij negen mensen in Nederland getest. 

Vitamine D3

Het team van Roep neemt afweercellen uit het bloed, behandelt deze met vitamine D3 en zet ze terug in het lichaam. Naar verwachting corrigeren deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem, zodat het voortaan de insuline-producerende cellen met rust laat. 

Het vaccin wordt eerst getest bij negen volwassenen met diabetes type 1. De eerste fase van het onderzoek duurt anderhalf jaar, om de haalbaarheid en veiligheid van de therapie te testen. Daarna volgt een groter onderzoek.

Belangrijke stap

Bart Roep, immunoloog en hoogleraar Diabetologie: ‘Dit is echt een nieuw hoofdstuk. Een radicale nieuwe kijk op de therapie van diabetes. Tot nu toe konden we alleen symptomen bestrijden, maar nu pakken we echt de ziekte aan. Wij hebben, denken wij, nu een hele belangrijke stap gezet om de diabetespuzzel op te lossen.’

Categorie:
Provincie:
Tag(s):