vrijdag, 21. oktober 2016 - 22:03 Update: 21-10-2016 23:25

Stijging aantal teken in de afgelopen tien jaar

Stijging aantal teken in de afgelopen tien jaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat het gemiddeld aantal teken in Nederland tussen 2006 en 2016 is toegenomen.

2015 was een recordjaar. Er werden overal teken gevonden die besmet waren et de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lymne kan veroorzaken. Hoeveel teken er met de bacterie besmet waren, verschilde per locatie. Op de ene locatie was dat 7,5 procent van de teken, terwijl elders 25 procent van de teken besmet was met de bacterie. Dit schrijft gezondheidsnet.nl vrijdag.

Een teek maakt vier stadia door van ei naar larve, vervolgens nimf tot volwassen teek. In 2015, het jaar waarin het aantal teken piekte, werden vooral veel nimfen gevangen.Daaruit kan worden geconcludeerd dat de tekenlarven in 2014 konden profiteren van het enorme aantal muizen dat jaar, waardoor ze zich verder konden ontwikkelen. In 2015 werd ook een recordaantal volwassen teken gevangen.

Al tien jaar lang worden er op 13 vaste trajecten door vrijwilligers teken gevangen. De nimfen die zijn gevangen in 2006 tot en met 2011 zijn in samenwerking met het RIVM onderzocht op besmetting met de Borrelia-bacterie. Op alle 13 locaties werden Borrelia-infecties gevonden  Dus overal in Nederland waar voor teken geschikt leefgebied is, is er dus een risico op het oplopen van een beet van een met Borrelia-besmette teek. Het percentage besmette teken verschilt wel per locatie en seizoen, aldus gezondheidsnet.nl

Categorie: