woensdag, 2. november 2016 - 21:08 Update: 03-11-2016 23:47

Waarschijnlijk succesvol medicijn gevonden dat Alzheimer voorkomt en geneest

Mogelijk preventief alzheimermedicijn gevonden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie

Er lijkt eindelijk een succesvol medicijn te zijn gevonden dat Alzheimer kan voorkomen en genezen. Het medicijn is al getest op ratten, apen en mensen.

Het gaat volgens het NRC om een groep medicijnen die waarschijnlijk de vorming van de schadelijke herseneiwit bèta-amyloïde verhindert.

Volgens de fabrikanten van het medicijn lijkt het veilig. Zelfs wanneer er hoge doseringen worden geslikt en bij langdurig gebruik zijn er geen vervelende bijwerkingen. Een aantal proefdieren kregen plukken grijs haar, maar deze zouden bij mensen niet zijn gezien.

Farmaceut Merck zou het verst zijn in de ontwikkeling van het medicijn. Eind 2012 is het bedrijf begonnen met de eerste fase-III-onderzoeken. Er loopt inmiddels een onderzoek voor patiënten met lichte Alzheimer en mensen die klachten vrij zijn, maar enige amyloïdneerslag in hun hersenen hebben. De eerste resultaten van Merck worden eind volgend jaar verwacht. Vier andere fabrikanten zijn inmiddels ook gestart met de beslissende fase-III-onderzoek. Deze kunnen soms wel vijf jaar duren. De resultaten worden pas in 2020 verwacht.

Categorie: