zaterdag, 17. december 2016 - 10:35 Update: 19-12-2016 14:14

'Geen baat bij medicijnen tegen depressiviteit maar wel ernstige bijwerkingen'

'Slikken van antidepressiva in de meeste gevallen nutteloos en schadelijk'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Epidemioloog en hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin Dick Bijl zegt in een interview met Trouw dat veel nederlanders beter geen antidepressiva kunnen slikken.

Zelfmoordneigingen en verslavend

Ze hebben er geen baat bij, maar ondervinden wel de ernstige bijwerkingen, zoals zelfmoordneigingen, emotionele afstomping en persoonlijkheidsverandering, zo stelt Bijl op basis van meerdere onderzoeken. Bovendien komen veel patiënten niet van de pillen af omdat ze verslavend zijn.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikt de pillen, maar dat wil niet zeggen dat er in Nederland meer dan een miljoen zwaar depressieven rondlopen. Bijl in de krant: 'Nu is het zo dat iemand al wordt aangemerkt als depressief als hij twee weken last heeft van somberte of stemmingswisselingen, en minder is gaan eten of juist meer.' Middelen tegen depressies, psychoses en ADHD worden volgens Bijl veel te makkelijk en te lang voorgeschreven, terwijl er vaak geen gedegen onderzoek is gedaan naar de werkzaamheid.

De aanleiding voor het interview met Bijl is de inleiding die hij, op persoonlijke titel, schreef voor het boek van Peter Gøtzsche dat zaterdag in Nederlandse vertaling verschijnt. In 'Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning' laat de Deense geneeskundige zien dat de wetenschappelijke bewijzen voor de werking van antidepressiva flinterdun zijn, aldus de krant. Bijl deelt Gøtzsche's zorg. Niet alleen over antidepressiva, maar ook over andere psychofarmaca.