woensdag, 26. april 2017 - 18:41 Update: 26-04-2017 18:52

Bijna kwart jongeren 'slaagt' niet voor gehoortest

Bijna kwart jongeren 'slaagt' niet voor gehoortest
Foto: freeimages.com
Den Haag

Bijna 1 op de 4 jongeren tussen de 12 en 25 jaar oud 'slaagt' niet voor de gehoortest van de Nationale Hoorstichting. Dit blijkt uit de Oorcheck hoortest van de Hoorstichting waarin naar voren komt dat een groot deel van de jongeren het eigen gehoor overschat.

Vandaag, op International Noise Awareness Day, lanceert de Nationale Hoorstichting daarom de campagne Love2Hear om festivalgangers te behoeden voor gehoorschade. 

Love2Hear

De campagne Love2Hear heeft als doel festivalgangers bewust te maken van de risico’s op gehoorschade door harde muziek. De Nationale Hoorstichting geeft drie eenvoudige tips om je oren te beschermen: draag oordoppen met muziekfilter, ga niet te dicht bij de boxen staan en geef je oren tussendoor rust om te herstellen.

Oorcheck hoortest

Uit nieuwe resultaten van de Oorcheck hoortest blijkt dat 23% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die in 2016 de test deed, de uitslag ‘niet goed’ krijgt. Voorafgaand aan de test vullen deelnemers in hoe zij hun gehoor inschatten. Van deze groep dacht 85% aanvankelijk wél een goed gehoor te hebben.

De Oorcheck hoortest is een gratis online spraak-in-ruistest. De Hoorstichting heeft de test ontwikkeld samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Deze test is specifiek bedoeld om lawaaislechthorendheid te detecteren.

Gehoorschade

De testuitslag ‘niet goed’ op de Oorcheck hoortest geeft een indicatie van beginnend gehoorverlies, bijvoorbeeld als gevolg van blootstelling aan lawaai, zoals harde muziek. 

Oorsuizen

Voorbeelden van gehoorschade door lawaai zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid van het gehoor). De Nationale Hoorstichting adviseert gebruikers om bij de testuitslag ‘niet goed’ het gehoor verder te laten onderzoeken door een specialist.

Doe ook zelf online de oorcheck

Wil je zelf ook je gehoor testen klik dan hier

Categorie:
Provincie: