zaterdag, 10. juni 2017 - 12:33 Update: 11-06-2017 16:08

RIVM meet zonkracht van 8,7, grotere kans op verbranden

KWF waarschuwt voor hoge zonkracht dit weekend
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Bij het RIVM in Bilthoven is zondagmiddag rond 14.15 uur een zonkracht van 8,7 gemeten. Dit is een bijzonder hoge waarde.

Door de aanwezige wolkenvelden boven ons land kwam er bovenop de directe straling van de zon nog extra UV-straling bij vanwege de reflectie op deze wolkenvelden. Dit meldt wweronlline.nl

Zonkracht

Voor dit weekend werd zonkracht 8 verwacht. Dit betekent dat de onbeschermde huid snel verbrandt: na 10-15 minuten kan deze al rood kleuren. KWF adviseert om verbranding te voorkomen, met name bij jonge kinderen.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid uv-straling die de aarde bereikt. De zonkracht kan in Europa variëren van 1 tot 10. Deze waarden zijn internationaal. De zonkracht komt in Nederland bijna nooit boven de 7. Vorig jaar werd zonkracht 7.7 gemeten op 27 juni. Zo’n hoge zonkracht hadden we in jaren niet gehad. Mogelijk dat dit record zondag wordt verbroken.

Advies KWF

Zonverbranding van de huid, met name voor kinderen, is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. Het advies van KWF is dan ook om de huid te beschermen tegen de zon door te smeren, kleren, weren. Smeer je op deze zonnige dag een half uur voordat je de zon in gaat in met zonnebrandcrème en herhaal dit iedere 2 uur. Bedek de huid met kleren en draag een hoed en een zonnebril met uv-werende glazen ter bescherming van de ogen. De zonkracht is het sterkst op het midden van de dag. Op dit moment kan de zon het beste vermeden worden. Weren dus tussen 12.00 en 15.00 uur.

Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In 2016 kregen ruim 55.000 mensen de diagnose huidkanker. De drie meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. In 2015 stierven er 825 mensen aan melanoom en 102 mensen aan plaveiselcelcarcinoom. (cijfers IKNL).

Categorie:
Provincie: