maandag, 26. juni 2017 - 12:57 Update: 26-06-2017 22:52

Gezondheidsraad België wil verbod op zonnebanken

Gezondheidsraad België pleit voor verbod op zonnebanken
Foto: SXC
Brussel

De Gezondheidsraad in België pleit voor een verbod op zonnebanken. Een totaalverbod zou in vijftig jaar bijna 6.000 sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen.

Ultraviolette straling

Ondanks het feit dat de zon zich erg ver weg bevindt, kan schadelijke ultraviolette (UV) straling ons bereiken. Zonnebanken maken ook gebruik van UV-stralen. Deze stralen kunnen huidkanker en andere oogziekten veroorzaken.

Hoog gebruik van zonnebanken in België

In vergelijking met andere Europese landen wordt de zonnebank erg veel gebruikt in België. In 2015 gebruikte 14 % van de Belgische bevolking een zonnebank (minstens 1 sessie gedurende 12 maanden). 62 % van de gebruikers hebben minstens 10 sessies op een jaar, en 23 % meer dan 20 sessies per jaar. Dit resulteert in een totaal van meer dan 1 miljoen mensen tussen de 15 en 65 jaar oud die een zonnebank gebruikt hebben.

Zonnebank helpt niet om zonnebrand te voorkomen

Hoewel 94 % van de populatie weet dat het gebruik van een zonnebank kankerverwekkend is, worden de risico’s onderschat en blijven er toch een aantal misvattingen bestaan. Zo gelooft bijvoorbeeld 40 % onterecht dat zonnebanken helpt om je huid voor te bereiden en zo zonnebrand te voorkomen.

Zonnebank onnodig voor vitamine D

Een minimale blootstelling aan natuurlijke UV-stralen is normaal gezien genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Het gebruik van een zonnebank is dus niet nodig.

Preventie 6000 sterfgevallen over 50 jaar

Een preventiecampagne tegen huidkanker en het totale verbod op zonnebankgebruik zou resulteren in de preventie van bijna 6000 sterfgevallen gedurende 50 jaar. Ook de kosten van de openbare gezondheidszorg zouden verminderen met € 227,7 miljoen door een sensibiliseringscampagne en € 238 miljoen door een totaalverbod op zonnebanken.