dinsdag, 27. juni 2017 - 8:19 Update: 27-06-2017 8:21

Verboden chemisch gebleekte tarwe uit schappen na actie foodwatch

Verboden chemisch gebleekte tarwe uit schappen na actie foodwatch
Amsterdam

Winkelketens Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin hebben na een waarschuwing van voedselwaakhond foodwatch verschillende producten uit hun assortiment gehaald waarin chemisch gebleekte tarwemeel en bloem is verwerkt.

Het gaat om Amerikaanse bakproducten, macaroni en koekjes. Het gebruik van chemisch gebleekte bloem en meel in voeding is verboden in de EU. foodwatch vindt het goed dat de bedrijven snel actie hebben ondernomen na de waarschuwing maar is verontrust over het feit dat de producten überhaupt in de schappen lagen en dus door de vingers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)  en de veiligheidschecks van de winkels zijn geglipt.

foodwatch trof de producten met de gebleekte bloem en meel aan bij Jumbo, Spar, Hoogvliet en Jamin en eiste dat de bedrijven de producten zo snel mogelijk uit de handel zouden nemen. Het gaat om de producten Betty Crocker Fudge Brownie mix, Betty Crocker Carrot Cake Mix, MagicAroni & Cheese, Pop Tarts S’mores en Pop Tarts frosted Watermelon. Alle bedrijven gaven gehoor aan de eis van foodwatch en beloofden de producten uit het assortiment te nemen en riepen de winkels die de producten verkochten op om deze uit de schappen te halen.

Falend toezicht

foodwatch is positief over het feit dat de bedrijven naar de waarschuwing hebben geluisterd, maar is verbaasd dat producten met verboden chemisch gebleekte bloem en meel in de schappen lagen van bij deze bedrijven aangesloten winkels. Het illegale ingrediënt stond namelijk vermeld op de verpakking van de producten en was dus niet moeilijk te herkennen. ‘Het toezicht van zowel de NVWA als de betrokken bedrijven heeft hier gefaald’ aldus foodwatch.

Categorie:
Provincie: