zaterdag, 2. september 2017 - 9:59 Update: 02-09-2017 17:05

'Levenseindemiddel brengt zelfbeschikkingsrecht dichterbij'

NVVE: Levenseindemiddel brengt zelfbeschikkingsrecht dichterbij
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

De NVVE hoopt dat het middel van de Coöperatie Laatste Wil het antwoord is op de wens van heel veel mensen om zelf over hun levenseinde te beslissen en waardig te kunnen sterven. Mensen willen over een middel kunnen beschikken als zij daaraan toe zijn zonder de illegaliteit in te hoeven. NVVE-directeur Agnes Wolbert zegt dat het middel met name een enorme stap zou zijn voor mensen die niet afhankelijk willen zijn van artsen of andere hulpverleners.

Over de rol van de NVVE hierin zegt Agnes Wolbert dat de NVVE haar leden met hun keuzes niet alleen laat. "We begeleiden mensen die dat willen bij het maken van eigen afwegingen over hun levenseinde en bieden de relevante informatie. Als dit middel goed en veilig is gebleken, zullen we ernaar verwijzen zoals we onze leden ook informeren over andere effectieve middelen."

De NVVE gaat ervan uit dat de Coöperatie de presentatie van dit middel grondig heeft voorbereid en dus zeker is van haar zaak. Er mogen geen twijfels zijn over de werking. Uiteraard moet ook worden gewaarborgd dat het middel zorgvuldig kan worden bewaard en dat het niet in verkeerde handen kan vallen. Daarin is dit middel overigens niet uniek; hetzelfde geldt voor de dodelijke medicijnen en combinaties van medicijnen die al langer bekend zijn.