maandag, 27. november 2017 - 9:05 Update: 28-11-2017 12:43

Aan vliegen kleven ziekmakende bacteriën

Niet eten van een bord waar een vlieg op heeft gezeten
Foto: fbf
Pennsylvania

Een nieuwe studie van de onderzoekers van de Pennsylvania State University heeft uitgewezen dat vliegen een grote rol spelen bij het verspreiden van ziektes.

Op de poten en de vleugels van vliegen barst het namelijk van de bacteriën. Wie een vlieg op zijn bord krijgt, kan daar beter niet meer van eten. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reprots zo schrijft scientias.nl.

Honderden verschillende soorten bacteriën

Wetenschappers bestudeerden het microbioom van 116 huis- en bromvliegen en ontdekten dat deze in sommige gevallen honderden verschillende soorten bacteriën herbergen. Velen ervan bleken bovendien schadelijk te zijn voor mensen. Op de pootjes en de vleugels zitten de meeste soorten bacteriën. Dat zou er op wijzen dat de bacteriën de vliegen gebruiken om zich de lucht te verspreiden. Onderzoeker Stephan Schuster tegen Scientas; 'Het kan zijn dat bacteriën hun reis overleven, groeien en zich verspreiden op een nieuw oppervlak. Sterker nog: het onderzoek laat zien dat elke stap die een vlieg zet, een microbiële kolonie achterlaat als het nieuwe oppervlak de groei van bacteriën promoot.'

Ook bacteriën die schadelijk zijn voor de mens

Vermoedelijk verzamelen de vliegen de bacteriën als ze op onhygiënische plaatsen komen, zoals uitwerpselen en rottend organisch materiaal. Daar leggen de vliegen hun eitjes en verzamelen ze voeding. Het is zeer goed mogelijk dat de vliegen daar ook bacteriën oplopen die ook schadelijk kunnen zijn voor de mens. Verder wees onderzoek uit dat vliegen in de stad meer bacteriën met zich meedragen dan vliegen op het platteland. Volgens de onderzoekers kunnen vliegen een grote rol spelen bij de snelle overdracht van ziektes.

 

Categorie: