vrijdag, 14. december 2018 - 11:49

Anticonceptiespiraal Ancora kan afbreken bij verwijderen

Anticonceptiespiraal Ancora kan afbreken bij verwijderen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
De Bilt

Wanneer artsen Ancora anticonceptiespiralen verwijderen, kunnen onderdelen afbreken en in de baarmoeder achterblijven. Daarvoor waarschuwt het Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten. Vrouwen die deze spiraaltjes hebben, hoeven deze niet uit voorzorg te laten verwijderen. De fabrikant geeft artsen instructies voor het verwijderen, om het afbreken van het spiraal in de toekomst te voorkomen.

Werking niet aangetast

Het gaat om een aantal partijen (batches) van het Ancora® koper of zilverspiraal, maar mogelijk ook om bepaalde batches van Novaplus en Gold T. Producent Eurogine heeft alle resterende voorraad van deze batches teruggeroepen. De oorzaak voor het afbreken van het Ancora spiraal bleek een productiefout. De werking van deze spiralen is niet aangetast en daarom kunnen geplaatste spiralen gewoon blijven zitten tot het einde van de gewoonlijke gebruiksduur van 5-10 jaar. 

Aanleiding

Aanleiding voor de waarschuwing zijn twee meldingen  van een huisarts en een patiënte bij het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten. Deze meldden dat de horizontale armen van een Ancora® koperspiraal afbraken en in de baarmoeder van de patiënt achterbleven. De patiënten zijn naar de gynaecoloog verwezen, die het resterende materiaal moest verwijderen. 

Met deze attendering wil het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten kennis over al eerder geïdentificeerde risico’s bij het gebruik van implantaten in de dagelijkse praktijk verspreiden onder zorgverleners en patiënten.