vrijdag, 17. mei 2019 - 8:18

Hartstichting roept mensen op regelmatig hun bloeddruk te meten

Foto van bloeddrukmeter en patiënt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een hoge bloeddruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. Zonder ingrijpen neemt dit aantal de komende jaren alleen maar toe. De Hartstichting roept daarom mensen vanaf 40 jaar op hun bloeddruk regelmatig te meten, ook als zij zich gezond voelen.

Effect bloeddruk verlagen

Als de helft van de Nederlanders een gezondere bloeddruk weet te bereiken en behouden, kan datin 2030 bijna 100.000 hart- en vaatpatiënten schelen.

Een hoge bloeddruk voel je niet

Van een hoge bloeddruk voel je meestal niets. Daarom heet het ook wel een stille aandoening. De vaten staan steeds onder een te hoge druk. Hierdoor kan ongemerkt schade ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen. Dit kan leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen.

Zelf je bloeddruk verlagen

Door gezond te leven kun je zelf veel doen aan een hoge bloeddruk. Door niet te roken, meer te bewegen, gewicht te verliezen en minder zout te eten verlaag je de bloeddruk. Als je er op tijd bij bent, kun je blijvende schade door hoge bloeddruk zoveel mogelijk voorkomen.

Categorie:
Provincie: