dinsdag, 2. maart 2021 - 16:26 Update: 03-03-2021 12:02

RIVM somber: 3e golf begonnen, R-getal boven de 1

derde-golf-corona-rivm-grafiek
Foto: RIVM
Bilthoven

Het RIVM is somber over de cijfers die momenteel het beeld van de laatste stand van zaken omtrent de coronapandemie weergeven. 'Afgelopen week nam het aantal mensen dat zich liet testen op SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 met 20% toe. Het aantal positieve meldingen steeg met 7%', meldt het RIVM dinsdag.

R-getal naar 1,14 

'Ook het reproductiegetal steeg tot boven de 1 naar 1,14. Alleen als dit getal onder de 1 is, neemt het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 in Nederland af', aldus het RIVM.

Meer tests

Voor de tweede week op rij lieten veel meer mensen zich testen (+20%). Dit was te zien in alle leeftijdsgroepen. Tegelijk steeg ook het aantal mensen met een positieve uitslag met 7% tot 31.984 mensen. Het percentage positieve tests nam verder af van 9,8% een week eerder naar 8,9%* in de afgelopen week. Het toegenomen testgedrag in de leeftijdsgroep 0-12 jaar hangt waarschijnlijk samen met het openen van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder. Tegelijk met de opening startte het verscherpte testbeleid. Kinderen in de klas van een positief geteste leerling of leraar wordt nu aangeraden zich te laten testen.

Toename klachten

In Infectieradar was een stijging te zien van het aantal personen met klachten dat past bij COVID-19. Een mogelijke reden hiervoor is het gestarte hooikoortsseizoen. In de week van 22 t/m 28 februari steeg het percentage deelnemers dat COVID-19-achtige klachten rapporteerde in Infectieradar naar 2,4%. Een week eerder was dit 1,7%.

Hooikoorts

In diezelfde week gaf 29,3% van 313 Infectieradar-deelnemers met COVID-19-achtige klachten aan dat zij dachten dat dit door hooikoorts kwam. In de eerdere weken van 2021 lag dat percentage gemiddeld op 5%. Maar ook zonder deze mensen mee te tellen steeg het aantal personen dat COVID-19 achtige klachten rapporteerde (groene lijn). Gemiddeld melden zo’n 13.000 deelnemers iedere week hun klachten in Infectieradar.

Ziekenhuizen en verpleeghuizen

Het aantal opnames voor COVID-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1.113 opnames ongeveer hetzelfde met de week ervoor. Het zelfde gold voor het aantal opnames op de intensive care. Op de IC intensive care ’s werden afgelopen kalenderweek 224 mensen met COVID-19 opgenomen.

Alleen het aantal meldingen van mensen met een positieve test in de leeftijdscategorie 70+ nam licht af. In vrijwel alle andere leeftijdsgroepen is een stijging te zien. Ook het aantal meldingen in het verpleeghuis nam verder af. Dit wijst op een van de eerste goede gevolgen van vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland.

Reproductiegetal

Het gecombineerde reproductiegetal steeg naar 1,14 (1,11 – 1,18) op 12 februari, zie tabel 1. Een reproductiegetal van 1,14 betekent dat 100 mensen met coronavirus samen 114 andere mensen besmetten. Het reproductiegetal is in tabel 1 verdeeld naar de Britse variant, Zuid-Afrikaanse variant en de oude varianten. De Zuid-Afrikaanse variant komt weinig voor, waardoor de schatting van het reproductiegetal een grote onzekerheidsmarge heeft. De nieuwste gegevens uit de kiemsurveillance met daarin het voorkomen van de verschillende varianten vind je hier.

Houd je aan de maatregelen

Het kabinet kondigde afgelopen week aan dat sommige eerder genomen maatregelen vervallen of versoepeld worden. Versoepelingen kunnen leiden tot meer besmettingen, omdat het aantal contactmomenten stijgt. Het is om die reden des te belangrijker je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden. Vermijd zo veel mogelijk contact met anderen. Dit kun je doen door niet of zo min mogelijk met anderen af te spreken. Kom je wel iemand tegen? Houd dan 1,5 meter afstand. Werk thuis als dat kan. Verlaat het huis niet als je (milde) klachten hebt, behalve om je te laten testen. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten. In de meeste gevallen heb je binnen een dag je testuitslag.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):