dinsdag, 8. december 2015 - 16:38

Boete voor organisatie rally Westelijk Havengebied

Boete voor organisatie rally Westelijk Havengebied
Foto: fbf
Amsterdam

De Stichting Autosportief (SAS) moet een boete betalen van duizend euro. Het Openbaar Ministerie heeft de boete opgelegd omdat de stichting achterhaalde veiligheidsschriften hanteerde waardoor een dodelijk ongeval kon plaatsvinden tijdens een rally op 1 september 2013 in Amsterdam.

De organisatie van de 31e RallyPro Amsterdam Short Rally in het Westelijk Havengebied was in handen van de SAS.  Volgens het OM is de stichting onvoorzichtig omgegaan met de veiligheid van het publiek. Hierdoor was het mogelijk dat een rallyauto in volle snelheid op de toeschouwers inreed. Een  42-jarige vrouw uit Zaandam en een 11-jarige jongen uit Wormer kwamen daarbij om het leven. Een aantal personen raakte gewond.

Geen strafrechtelijk verwijt

De bestuurder en de navigator van de rallyauto zijn na het ongeluk aangehouden en verhoord. Na uitgebreid onderzoek van de politie is komen vast te staan dat hen geen strafrechtelijk verwijt gemaakt kan worden. Hetzelfde geldt voor de gemeente Amsterdam die de vergunningen heeft verstrekt voor de RallyPro Amsterdam Short Rally in het Westelijk Havengebied.

Mediation

Op verzoek van de nabestaanden van de slachtoffers is samen met SAS een mediationtraject doorlopen om de gevolgen te kunnen bespreken en vragen aan de organiserende stichting te kunnen stellen over hoe het zo heeft kunnen gebeuren. Verder is gesproken over de genomen veiligheidsmaatregelen om een dergelijk ongeval in de toekomst te voorkomen. Dit is buiten het OM gegaan. Het OM heeft met de strafrechtelijke afdoening gewacht op de afronding van de mediation.

Categorie:
Provincie: