zaterdag, 12. december 2015 - 15:10 Update: 13-12-2015 11:00

'KLM-vliegtuigen sneller vol door ouderwets nummertje trekken'

'KLM-vliegtuigen sneller gevuld door ouderwets nummertje te trekken'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

KLM denkt een oplossing te hebben gevonden om het dringen bij de gate van een vliegtuig 'op te lossen' en voor andere ergenissen die zich hierbij voordoen zoals 'file in het gangpad 'en 'over medereizigers heenstappen'.

De oplossing is heel simpel: een nummertje trekken bij de gate. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag. Het instapproces zou 45 procent sneller kunnen gaan als een vliegtuig stoel voor stoel wordt ingevuld, en dan te beginnen  bij de achterste windowseats. Dit hebben wiskundigen berekend, zo meldt de krant.

In de afgelopen twee jaar heeft de KLM daarom bij 5 gates geëxperimenteerd met een beeldscherm waarop nummers verschenen. In totaal deden er zo'n 200.000 passagiers mee met het zogeheten Smart-Boarding experiment. Het proces verliep als volgt: passagiers scannen hun instapkaart bij de gate en krijgen vervolgens een nummer. Ze mogen dan pas instappen als dat nummer op het bord verschijnt.

Passagiers met een plaats aan het raam stappen als eerste in, daarna volgen de reizigers met stoelen in het midden en daarna die aan het gangpad. Er werden wel concessies gedaan: business-class passagiers mogen eerst instappen, ook al zitten zij voorin, en families met kinderen mogen samen instappen. Door deze procedure stapten de passagiers zo'n 20 procent sneller in en waren vliegtuigen 3 tot 5 minuten eerder klaar. Die paar minuten kunnen financieel toch een groot verschil maken in de luchtvaartbranche waar de winstmarges maar klein zijn.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):