zondag, 13. december 2015 - 13:29 Update: 13-12-2015 13:30

Versterken woningen in Groningen van start

Versterken woningen in Groningen van start
Foto: MV
Loppersum

Centrum Veilig Wonen start in samenwerking met acht woningcorporaties met het aardbevingsbestendig verbouwen en verduurzamen van de eerste 23 huurwoningen. De woningen in Kantens, Loppersum, Middelstum en Uithuizen worden nog voor de kerst opgeleverd.

Het versterken van deze woningen maakt onderdeel uit van het totale project waarbij 1650 woningen aardbevingsbestendig en energiezuinig worden gemaakt. Het is de eerste keer dat zoveel woningen in een keer worden versterkt en verduurzaamd.

Het versterken van de huurwoningen heeft een tweeledig doel. Zo moeten Groningers niet alleen veilig kunnen wonen, maar zich ook weer veilig voelen in hun woning. Daarnaast willen de corporaties een stap vooruit maken in de kwaliteit van wonen door te zorgen voor verbeterde, comfortabele en duurzame woningen voor hun huurders. Belangrijk extra element van de versterkingsoperatie is dan ook het verduurzamen van de woningen.

Bij de huurwoningen wordt de draagconstructie zo versterkt dat deze voldoet aan de beschikbare norm voor aardbevingsbestendig verbouwen. De eerste woningen die worden versterkt liggen verspreid over het gebied en daarbij worden verschillende versterkingsmethoden toegepast. Sommige woningen worden versterkt met een constructie van staal, anderen met beton. Op deze manier doen we ervaring op met verschillende methoden en de gevolgen daarvan voor de bewoners en hun omgeving. Deze ervaringen worden verwerkt in de aanpak van de rest van het versterkingsproject.

Categorie: