zondag, 13. december 2015 - 20:53 Update: 13-12-2015 21:46

Balkenende waarschuwde Blair voor de gevolgen van een inval in Irak

Balkenende waarschuwde Blair voor de gevolgen van een inval in Irak
Foto: Archief FBF
Hilversum

Uit een vertrouwelijke memo, die vanavond door het tv-programma Brandpunt Reporter (KRO-NCRV) naar buiten wordt gebracht, blijkt dat oud-minister-president Jan Peter Balkenende in maart 2003 de toenmalige Britse premier Tony Blair gewaarschuwd heeft dat een aanval op Irak zou kunnen leiden tot een burgerooorlog in dat land.

Premier Balkenende was beducht voor de gevolgen van het afzetten van Saddam Hoessein. Hij noemde dat 'het oplichten van de deksel', zo blijkt uit de memo. Balkenende belde twee weken voor de oorlog Blair op, op eigen initiatief. Hij liet Blair weten dat er 'zeer serieus moest worden nagedacht over een eventuele Post-Saddam periode'. Volgens Balkenende zou er bij het wegvallen van Saddam Hoessein 'een gecompliseerde situatie ontstaan met rivaliserende en religieuze groeperingen en warlords. Ook was hij van mening dat omliggende landen hun invloed zouden willen uitoefenen.

Het eerste kabinet-Balkenende zou zich zorgen hebben gemaakt over het gebrek aan Amerikaanse plannen voor de zogeheten Post-Saddam periode, maar Washington wilde daar niet naar luisteren, zo vertelt oud-ambassadeur Boudewijn van Eenennaam in Brandpunt Reporter.

Onlangs liet president Barack Obama nog weten dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) een ‘onbedoeld gevolg’ is van de Amerikaanse oorlog met Irak. Na de aanval op Irak brak een langdurige burgeroorlog uit tussen soennitische en sjiitische milities en het sjiitische regeringsleger. Ook buurlanden Iran en Syrië mengden zich in het conflict. Grote delen van Irak zijn in handen van IS.

Balkenende liet weten niet te willen reageren op de memo. De uitzending van Brandpunt Reporter is zondagavond  13 december om 22.35 uur op NPO 2.

Categorie:
Provincie: