maandag, 14. december 2015 - 10:09 Update: 14-12-2015 10:22

Nieuwe wesp in Nederland ontdekt

Nieuwe wesp in Nederland ontdekt
Foto: wikipedia
Amsterdam

In het Weertenbos is voor Nederland een nieuwe wespensoort ontdekt. Dat meldt de natuurwebsite Nature Today. Het insect werd aangetroffen op een dode staande boomstam. Het gaat om de Chrysis equestris, een goudwesp.

De insect werd aangetroffen door Arno van Stipdonk die het insect mee naar huis nam voor verder onderzoek.

Goudwespenspecialist Villu Soon uit Letland kon helpen met de determinatie. Het bleek te gaan om de goudwesp Chrysis equestris. Deze soort was nog niet eerder in ons land aangetroffen. De nieuwe goudwesp wordt beschreven in de Nederlandse Faunistische Mededelingen nummer 45.

Goudwespen zijn bijzondere dieren. Ze zijn vaak prachtig metallic gekleurd, groen, rood en blauw. Ze behoren tot de zogenaamde koekoekswespen, omdat ze parasiteren bij bijen en wespen. Ze worden daarom ook vaak bij bijenhotels waargenomen. Het vrouwtje legt de eieren in het nest van de gastheer en de larve van de goudwesp eet de larve van de gastheer en vaak ook de voedselvoorraad op. De gastheer van Chrysis equestris is de plooivleugelwesp Discoelius zonalis. In totaal zijn nu 57 soorten goudwespen uit ons land bekend.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):