maandag, 14. december 2015 - 18:03 Update: 15-12-2015 11:01

Ministerie verwijdert honderden malafide advertenties van Marktplaats

Ministerie verwijdert malafide advertenties van Marktplaats
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

De afgelopen maanden hebben ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in samenwerking met Marktplaats honderden malafide advertenties opgespoord en verwijderd. Dit meldt het ministerie van BZK maandagmiddag.

Het gaat om advertenties als: “Gezocht: inschrijfadres. Ik woon zelf bij mijn gezin, dus kom alleen langs voor mijn post.” Of: “Woning te huur. Inschrijven als bewoner bij gemeente momenteel niet mogelijk.” 

De afgelopen jaren is door het ministerie van BZK al sterk ingezet op het tegengaan van adresfraude. Vorig jaar is besloten 13 miljoen op jaarbasis te investeren voor het afleggen van huisbezoeken. Adresfraude wordt gepleegd om regelingen en uitkeringen aan te vragen die afhankelijk zijn van het woonadres, zoals bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering. Of omdat iemand zich onvindbaar wil maken vanwege bijvoorbeeld (belasting)schulden, uitstaande boetes of politievervolging.

Naast het afleggen van huisbezoeken worden nu dus ook het vraag en aanbod van foute woonconstructies aangepakt. Inmiddels zijn ook afspraken gemaakt met de website ‘2dehands.nl’. Met Marktplaats en 2dehands is afgesproken dat de advertenties worden verwijderd. 

Vervolgens krijgt de aanbieder van het adres een bericht dat hij in strijd met de wet handelt. Als er adresgegevens in de advertentie staan worden deze met de desbetreffende gemeente gedeeld, zodat het adres onderzocht wordt. Meer adresonderzoeken door gemeenten en frauduleuze adresaanbieders aanpakken: het zijn een paar van de maatregelen van BZK om adresfraude tegen te gaan en de financiële gevolgen ervan te minimaliseren voor de maatschappij.

Categorie:
Provincie: