dinsdag, 15. december 2015 - 14:31 Update: 15-12-2015 18:11

Bij Texel aangespoelde dwergvinvis ter plekke ontleed

Bij Texel aangespoelde dwergvinvis wordt ter plekke ontleed
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Texel

De afgelopen zaterdag bij Texel aangespoelde dode dwergvinvis is dinsdag door het Walvisteam van Naturalis Biodiversity Center ter plekke ontleed. Dit heeft Naturalis bekendgemaakt.

Ter plekke ontleden

'Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam het dier op de plek waar hij gestrand is. Om het skelet niet te beschadigen moet het vlees zorgvuldig worden losgesneden van de botten', aldus Naturalis. 

De schedel met de kaken, de ribben, wervels, bekkenbeenderen en vinnen gaan mee naar Naturalis. Ook eventuele baleinen, delen van organen, een stuk vlees, wormen en andere parasieten en de maaginhoud gaan mee voor onderzoek. Bijkomend voordeel is dat de verwerking van het kadaver door Rijkswaterstaat en de betreffende gemeente gemakkelijker en voordeliger wordt doordat Naturalis het kadaver in stukken snijdt en een groot deel van het gewicht eruit haalt.

Naturalis komt in actie als een walvis is overleden. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie, zodat er onderzoek aan gedaan kan worden. Bij deze stranding gaat het om een volwassen dwergvinvis.

De dwergvinvis is een van de kleinere baleinwalvissen en komt in alle oceanen en zeeën van het noordelijk halfrond voor. Dit dier is 9 meter lang en weegt ongeveer 8 ton. De oorzaak van de stranding is nog niet bekend, maar meestal komt het door navigatieproblemen. Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak

Categorie:
Provincie: