donderdag, 17. december 2015 - 16:01 Update: 17-12-2015 16:05

Ongeloof en verbijstering, gemeente Geldermalsen is enorm geschrokken

Ongeloof en verbijstering, gemeente Geldermalsen is enorm geschrokken
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Geldermalsen

De gemeente Geldermalsen is enorm geschrokken door de gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering van 16 december. Dit heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

'De vergadering startte op een respectvolle wijze waarbij diverse voor- en tegenstanders van het azc het woord voerden. Door de aanwezigen werd aandachtig geluisterd. Dit stond in schril contrast met de sfeer die direct na de start van de vergadering buiten steeds grimmiger werd. Er ontstond een situatie die escaleerde en gewelddadig werd', stelt de gemeente.

In de voorbereiding was ook met een scenario van oproer en ontruiming rekening gehouden. Dit heeft eraan bijgedragen dat de aanwezigen op een beheerste manier de raadszaal en hal konden verlaten. Vooraf zijn social media uitgebreid gemonitord en een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie.

Ondermijning democratie

'De aard van deze gebeurtenissen ondermijnt de democratie. Wij stellen onszelf nu de vraag wat er in Nederland aan de hand is dat een politieke discussie leidt tot deze agressie. Ongeloof en verbijstering is nu het overheersende gevoel. Vanaf morgen staat in het Geldermalsense gemeentehuis het debat op basis van woorden en argumenten weer centraal', aldus de gemeente.

Burgemeester

Burgemeester Miranda de Vries: 'Ik ben geschrokken door deze gebeurtenissen, en ik kan me voorstellen dat onze inwoners dat ook zijn. Ik vind het vreselijk dat agressie en geweld het democratische proces gisteravond een halt hebben toegeroepen.'