dinsdag, 22. december 2015 - 8:11 Update: 22-12-2015 9:01

Aantal files in Nederland fors toegenomen

Aantal files in Nederland met 25% toegenomen
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

De omvang van de files in Nederland -de filedruk- is in 2015 met circa 25% toegenomen. Het is de grootste toename ooit in een jaar, zo meldt de VID.

De forse stijging maakt volgens de VID een eind aan de sinds 2007 ingezette daling. De automobilist profiteerde van wegverbredingsprojecten en de stagnerende economie: eind 2014 was de filedruk half zo groot als 7 jaar eerder. In het afgelopen jaar is al weer een kwart van deze daling tenietgedaan.

Combinatie van factoren

Oorzaak van de sterke stijging van de files in 2015 ligt in een combinatie van factoren. Het effect van de wegverbredingen is deels uitgewerkt en er zijn nieuwe knelpunten ontstaan. Bovendien groeit het autoverkeer sneller dan afgelopen jaren: het effect van een betere draaiende economie.

Daarnaast zorgt het rustiger worden van het verkeersbeeld voor een herverdeling van verkeer. Op verschillende trajecten rijdt verkeer dat voorheen buiten de spits reed, nu in de spits. In het afgelopen jaar zie je het effect van die beweging terug: de ochtendspitsen piekten gemiddeld wat eerder.

‘Regenspitsen’

Een deel van de stijging van de filedruk valt toe te schrijven aan de weersomstandigheden. In 2015 waren er meer regenspitsen (spitsen buiten de vakantieperiode waarin meer dan 0.1 millimeter neerslag viel in De Bilt). In 2014 gebeurde dat 48 keer, dit jaar 64 keer. Vooral de afwijking in het najaar is bijzonder groot. September, oktober, november en december telden in 2014 totaal 15 regenspitsen. Dezelfde periode dit jaar was goed voor 42 regenspitsen.

De stijging van de filedruk doet zich voor in vrijwel alle maanden van het jaar, ook in de droge. In de natte novembermaand was het bijna 50% drukker dan in november 2014.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):