zaterdag, 9. januari 2016 - 9:02 Update: 09-01-2016 14:25

Onderzoekers vinden drugsafval van xtc-productie in mais voor veevoer

Drugsafval van xtc-productie aangetroffen in mais
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Onderzoekers hebben in Someren in Noord-Brabant een lage concentratie afvalstoffen van xtc-productie aangetroffen in mais, die normaal gesproken werd verkocht als veevoer.

De mais staat nog op de akker en is niet geoogst. Dit meldt NOS zaterdag. Op de bijbehorende boerderij werd in maart vorig jaar een groot xtc-lab opgerold. Criminelen hadden daar miljoenen xtc-pillen gemaakt. Het chemisch afval verdween in de mestkelder. De NOS meldt dat de boer daarna een deel van de vervuilde mest heeft uitgereden over zijn land en  daar mais op heeft geplant.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bevestigt dat er 'lichte concentraties drugsafval' zijn aangetroffen, maar wil nog niet op de zaak ingaan, omdat het onderzoek nog loopt. Deskundigen denken dat het gezondheidsrisico van het incident in Someren voor de mens wel meevalt. Ook als een koe of varken de vervuilde mais zou eten, heeft dat waarschijnlijk geringe effecten, denkt toxicoloog Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht.Tegen de omroep zegt hij: 'Een varken heeft een stofwisseling die lijkt op die van de mens. Tegen de tijd dat hij rijp is voor koteletten, is de stof wel afgebroken.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):