woensdag, 13. januari 2016 - 13:15 Update: 13-01-2016 13:38

Geen datafraude gepleegd bij Vrije Universiteit

Geen datafraude gepleegd bij Vrije Universiteit
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een onderzoekscommissie bestaande uit de wetenschappers Jan Struiksma, Jan van Mill en Guy Widdershoven heeft geen bewijs kunnen vinden voor gepleegde datafraude door onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Dit heeft de VU woensdag bekendgemaakt.

De onderzoekscommissie startte een onderzoek na een anonieme klacht over data-acquisitie en verwerking ten behoeve van onderzoek dat verricht is door Peter Nijkamp en Karima Kourtit en door Peter Nijkamp en Tüzin Baycan-Levent.

'Na zorgvuldig onderzoek is deze commissie in haar eindrapport tot de conclusie gekomen dat alle klachtonderdelen ongegrond zijn. Het College van Bestuur (CvB) van de VU heeft besloten dit rapport integraal over te nemen en is tevreden dat er geen sprake is geweest van schending van de wetenschappelijke integriteit door deze drie voormalige medewerkers van de VU', aldus de VU. 

Op 12 juni 2014 kwam bij de ombudsman wetenschappelijke integriteit van de VU een anonieme klacht binnen over data-acquisitie en verwerking ten behoeve van onderzoek dat verricht is door Nijkamp, Kourtit en Baycan-Levent. Het CvB heeft geoordeeld dat de klacht zodanig gedetailleerd en onderbouwd was dat niet op voorhand kon worden uitgesloten dat de gemaakte verwijten gegrond waren, terwijl de klacht ook zonder verdere medewerking van de anonieme klager onderzocht kon worden. 

Voor Nijkamp en Kourtit is dit de derde keer dat tegen hen een anonieme klacht is ingediend. Vinod Subramaniam, rector magnificus: 'De inhoud van die klachten was steeds zodanig concreet dat het CvB tot het oordeel moest komen dat deze klachten niet zonder nader onderzoek terzijde konden worden gelegd. Het CvB is echter ook van mening dat nu alles in deze zaak voldoende onderzocht is en zal dan ook geen nadere anonieme klachten tegen betrokkenen meer in behandeling nemen.' 

Categorie:
Provincie: