maandag, 18. januari 2016 - 13:51 Update: 18-01-2016 14:07

Predicaat 'excellent' voor 130 scholen in Nederland

Predicaat 'excellent' voor 130 scholen in Nederland
Foto: Archief EHF
Den Haag

Maandagochtend hebben 130 scholen gehoord dat ze zich de komende drie jaar excellent mogen noemen. Om voor het predicaat in aanmerking te komen hadden zich in totaal 210 scholen voor basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs aangemeld.

Jury

Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Jet de Ranitz, heeft de scholen bezocht. Deze beoordeelde of de school een speciale erkenning verdient. Inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang heeft de predicaten toegekend.

Een excellente school is in ieder geval een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door te excelleren in een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van om gaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.

De afgelopen drie jaar werd het traject excellente scholen georganiseerd door het ministerie van OCW. Sinds dit jaar is de Inspectie van het Onderwijs eindverantwoordelijk. Nieuw is dat de predicaten niet één, maar drie jaar geldig blijven.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):