dinsdag, 19. januari 2016 - 13:29 Update: 19-01-2016 15:05

16 jaar cel tegen Utrechtse serieverkrachter geëist

OM eist 16 jaar cel tegen Utrechtse serieverkrachter
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag de maximaal mogelijke celstraf van zestien jaar geëist voor de vier verkrachtingen die het OM bewezen acht in het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter.

Omdat de verdachte, een 52-jarige man uit Nieuwegein, geen enkele verklaring heeft afgelegd en niet heeft meegewerkt aan het persoonlijkheidsonderzoek is een zo lang mogelijke celstraf op zijn plaats, als vergelding voor de ernstige feiten, en ter bescherming van de maatschappij.

De verkrachtingen die naar de mening van het OM mede op grond van forensische sporen bewijsbaar zijn, vonden plaats in september 1995 en in oktober 2001. Toen in de loop van het onderzoek naar de feiten van september 1995 het vermoeden ontstond dat het om één dader zou gaan, werden meer gelijksoortige zedenfeiten betrokken in het onderzoek in de hoop zo bij de verdachte te kunnen komen. Eén van de grootste politieteams die Utrecht ooit heeft gekend, werd hiervoor in het leven geroepen.

Omdat de deskundigen geen uitspraak kunnen doen over de toerekeningsvatbaarheid of stoornissen van de verdachte, is het niet mogelijk de maatregel tbs te eisen of enige andere maatregel gericht op het voorkomen van recidive. Gezien de ernst van de feiten, de grove inbreuk die is gemaakt op de lichamelijke en geestelijke integriteit van de vier vrouwen, en de gevolgen voor de maatschappij in het algemeen, is een zeer langdurige gevangenisstraf daarom op zijn plaats, betoogde de officier van justitie.

Categorie:
Provincie: