donderdag, 21. januari 2016 - 14:32

'Nederlands op voortgezet onderwijs moet anders'

'Nederlands op voortgezet onderwijs moet anders'
Foto: Archief EHF
Groningen

Docenten Nederlands en vakwetenschappers van acht universiteiten vinden dat het vak Nederlands drastisch moet veranderen. Volgens hen is veertien procent van de leerlingen op het vmbo zo slecht in Nederland, dat zij problemen gaan ondervinden in de maatschappij. Dit meldt het AD.

Peter-Arno Coppen, lid van de Meesterschapsgroep taalkunde zegt tegen over de krant dat het duidelijk is waarom het niveau zo slecht is. ‘Heel simpel: er is aan het vak Nederlands in de laaste 35 jaar in wezen weinig veranderd. Docenten die het nu goed doen, zijn de docenten die het buiten het boekje doen’, aldus Coppen.

Door het vergroten van de inzicht in de Nederlandse taal, verwacht Coppen dat het leerlingen ook enthousiaster maakt. ‘Op dit moment wordt het Nederlands door leerlingen als een van de saaiste vakken beoordeeld. Leerlingen denken soms letterlijk: 'Wat doe ik hier?' Op het moment dat je het vak rijker maakt en je de leerlingen meer inzicht geeft, zal het vak ook leuker gevonden worden. Het is zo'n prachtig vak, maar het wordt op dit moment arm ingevuld.’

Categorie:
Provincie: