donderdag, 21. januari 2016 - 20:18 Update: 21-01-2016 22:03

Ook kinderopvangtoeslag voor niet-werkende ouders

'SER wil dat  alle peuters vanaf twee jaar naar kinderopvang kunnen'
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Alle kinderen in Nederland tussen twee en vier jaar moeten minimaal 16 uur per week naar de kinderopvang.kunnen.

Daarvoor krijgen ouders een tegemoetkoming van de overheid ongeacht of ze werken. Dit schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet. De raad vindt ook dat het kabinet moet stoppen met het zwalkende beleid rond kinderopvang. en verder wil de raad ook extra uren voor het bijspijkeren van peuters met een achterstand.

Tot nu toe is het zo dat alleen ouders met een baan of een studie recht hebben op de zogeheten kinderopvangtoeslag als ze voor hun kinderen opvang moeten regelen. Maar dat wil de SER veranderen, want kinderen van wie een van de ouders thuisblijft, gaan niet naar de opvang en de SER wil juist dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen zich in de opvang goed te ontwikkelen en achterstanden in te lopen, aldus SER-voorzitter Mariëtte Hamer  Alle kinderen met bijvoorbeeld een taalachterstand moeten de mogelijkheid krijgen om vier dagdelen naar de  voorschool te gaan.

De SER adviseert een vrijwillige 'basisopvang' voor alle twee tot vier jarigen met een inkomesafhankelijke eigen bijdrage van ouders. De kosten van het voorstel variëren van 176 tot 231 miojoen euro. Maar volgens Hamer verdient de investering zich terug. Hamer: 'Het voorkomt dat kinderen later een achterstand moeten inlopen.'Of een kind wel of niet naar een opvang gaat, is nu nog een keus van de ouder. Als kinderen met een leerachterstand met de voorgestelde maatregel nog steeds niet naar de voorschool gaan, dan moet dat volgens de SER verplicht worden.

 

Categorie:
Provincie: