woensdag, 27. januari 2016 - 22:19 Update: 27-01-2016 23:22

Hoofdredacteuren protesteren tegen weren pers bij azc-bijeenkomsten

Hoofdredacteuren protesteren tegen weren pers bij azc-bijeenkomsten
Foto: SXC
Hilversum

Nederlandse media hebben laten weten dat de persvrijheid wordt aangetast bij informatieavonden over de opvang van vluchtelingen.

Tijdens informatie-avonden over de komst van een azc mochten niet alle journalisten naar binnen en daar maken hoofdredacteuren bezwaar tegen. Het Nederlands Genootschap  van Hoofdredacteuren heeft laten weten dat sommige gemeenten volgens hen inbreuk maken op de persvrijheid. Dit schrijven meerdere media woensdag. Zij hebben een brandbrief gestuurd aan de burgemeester van het Brabantse Bergheeze, waar Heesch onderdeel van is. Tijdens de heftige discussies in Heesch bepaalden de autoriteiten wat de aanwezige pers wel en niet mocht. Volgens het Nederlandse Genootschap van Hoofdredacteuren werden alleen een paar regionale journalisten toegelaten zonder camera.

Heesch was volgens het genootschap geen uitzondering. In de brief staat dat in andere gemeenten zoals Geldermalsen, Kaatheuvel en Utrecht hetzelfde speelde. Hoofdredacteur NOS NIeuws, Marcel Gelauff, schrijft in de brief namens het genootschap: 'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan, hoe dat wordt gedaan en welke middelen worden ingezet.'