vrijdag, 29. januari 2016 - 21:36 Update: 29-01-2016 22:54

'Theorie-examens CBR aangepast om gesjoemel'

'Theorie-examens CBR aangepast vanwege gesjoemel'
Foto: Archief FBF
Hilversum

Het rijexamen gaat veranderen. De eximinatoren zullen kandidaten tijdens het praktijkexamen per direct strenger gaan ondervragen over de verkeersregels.

Het CBR verwacht dat kandidaten die de stof niet beheersen, daarbij door de mand vallen. Het bureau wil op deze manier een eind maken aan het gesjoemel met theorie-examens. Behalve de extra vragen tijdens het praktijkexamen stelt het CBR ook een onafhankelijke commissie van deskundigen in, die de examenstof tegen het licht gaat houden. Dit meldt RTL Nieuws donderdag.

Eerder meldde RTL Nieuws al dat kandidaten tijdens het halen van hun theoriecertificaat massaal gebruikmaken van stoomcursussen. Daarbij leren ze niet de verkeersregels, maar trucs en foefjes om de examenvragen goed te kunnen beantwoorden. Rijscholen weten precies welke vragen het CBR kan stellen. Volgens de stukken die RTL Nieuws in handen heeft zouden zeker 22 rijscholen hun leerlingen met voorkennis op het examen voorbereiden.

CBR-directeur René Verstraeten.zegt tegen RTL Nieuws dat het juridisch mogelijk is om het theoriecertificaat in te trekken van cursisten die getraind zijn via zogenaamde turbo-theoriescholen. Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid,Pieter van Vollenhoven,  pleitte daar vandaag voor.

Categorie:
Provincie: