maandag, 1. februari 2016 - 11:11 Update: 01-02-2016 11:17

STOPTTIP nodigt Malmstrӧm uit om in het Vondelpark naar zorgen van burgers te luisteren

STOPTTIP nodigt Malmstrӧm uit om in het Vondelpark naar zorgen v
Foto: EHF
Amsterdam

Op woensdag 3 februari verwelkomen maatschappelijke organisaties samen met ongeruste burgers TTIP-eurocommissaris Cecillia Malmstrӧm in de TTIP-vrije gemeente Amsterdam. De eurocommissaris geeft met haar bezoek aan de hoofdstad gehoor aan de oproep om in gesprek te gaan met voor- en tegenstanders van TTIP en CETA, de omstreden handelsverdragen met de VS en Canada

"Waar het oorspronkelijk zou gaan om een openbare bijeenkomst, blijkt het nu te gaan om een strak georkestreerde middag die alleen op uitnodiging toegankelijk is", zegt Jurjen van den Bergh namens STOPTTIP.nl. STOPTTIP.nl is een groeiende groep van organisaties als Milieudefensie, Greenpeace, Foodwatch, de FNV, Transnational Institute, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

"Wij zijn teleurgesteld dat er weinig ruimte is voor de mensen die het meest gedupeerd dreigen te raken door TTIP, zoals boeren en kleine ondernemers. We nodigen de eurocommissaris daarom uit om vooraf met ongeruste inwoners te praten, zodat zij zelf hun vragen kunnen stellen. Want hun zorgen zijn terecht. Hun openbaar vervoer en groene energie staan op het spel."

De organisaties uiten kritiek op het niet transparante karakter van de TTIP onderhandelingen en op cruciale bepalingen in het verdrag. Zo maakt een clausule het mogelijk voor buitenlandse bedrijven om de staat aan te klagen als nieuw beleid van gemeenten, provincies of nationale overheden dreigt aan te tasten. Om tegemoet te komen aan de maatschappelijke weerstand tegen deze ISDS clausule, kwam de Europese Commissie onlangs met een hervormde versie: het Investment Court System (ICS). De aanpassingen zijn echter voornamelijk cosmetisch. De zaken worden nog steeds afgehandeld buiten het bestaande rechtssysteem om en ICS staat net als ISDS alleen open voor klachten van buitenlandse bedrijven en investeerders. Overheden en burgers kunnen er niet aankloppen. De meeste ISDS zaken zouden nog steeds mogelijk zijn binnen het ICS systeem.

Daarnaast dreigen standaarden voor arbeid, milieu, privacy en consumenten te worden verlaagd en worden (deels) geprivatiseerde publieke diensten, zoals het openbaar vervoer, bedreigd. De Amsterdamse gemeenteraad sprak zich daarom vorig jaar uit tegen TTIP en CETA, dat eigenlijk een soort TTIP is, want veel Amerikaanse bedrijven hebben een kantoor in Canada.

Amsterdam is niet de enige TTIP vrije gemeente in Europa. Barcelona, Munchen, Brussel en Wenen verklaarden zich ook TTIP vrij. Net als honderden andere gemeenten in Europa. In Nederland spraken al twintig gemeenten en drie provincies zich uit tegen TTIP of onderdelen daarvan.

Toch zet de Europese Commissie haar onderhandelingsinzet door. Van den Bergh: "Door al het verzet van maatschappelijke organisaties en ruim 3 miljoen mensen zijn er al wel enkele aanpassingen gedaan. Maar dan vooral in de communicatiestrategie. Dat is nog lang niet genoeg. Wij willen eerlijke handel. Wij rusten niet voordat mensen en milieu boven bedrijven gaan.”
 

Categorie:
Provincie: