dinsdag, 2. februari 2016 - 16:29

Veroordeelde na 16 jaar in de cel

Veroordeelde na 16 jaar in de cel
Foto: EHF
Alkmaar

Een man die op 14 oktober 1999 bij verstek is veroordeeld voor betrokkenheid bij de doodslag op een Alkmaarse garagehouder in 1997, is afgelopen vrijdag vanuit de Filippijnen in Nederland aangekomen.

Het slachtoffer uit Alkmaar had op 30 augustus 1997 een afspraak met twee mogelijke klanten voor een proefrit. Die zouden het gemunt hebben op de auto en de garagehouder hebben willen achterlaten. Het slachtoffer zat op de bijrijdersstoel. De klant op de achterbank, de nu uitgezette man, zou het slachtoffer wegens zijn verzet langdurig in de wurggreep hebben gehouden, als gevolg waarvan hij overleed. Ook zouden de twee de man hebben beroofd van 1800 gulden. De auto werd uiteindelijk in Schagen achtergelaten.

De nu uitgezette man werd  in 1999 bij verstek veroordeeld tot 9 jaar cel voor betrokkenheid bij de ontvoering en doodslag. De andere klant, die de auto bestuurde, werd in 1998 veroordeeld tot 6 jaar cel.

Bij de uitspraak in 1999 heeft de rechtbank de gevangenneming bevolen. Dat bevel is nu uitgevoerd. Omdat de nu uitgezette man niet op zitting was en niet op de hoogte was dat er een zitting was, is het vonnis nog nietonherroepelijk. Het vonnis is bij aankomst op Schiphol direct aan hem overhandigd (betekend). Dat betekent dat de man vanaf dat moment twee weken de tijd heeft om al dan niet hoger beroep in te stellen. Hij blijft invoorlopige hechtenis.

Het overbrengen van de veroordeelde is mede tot stand gekomen door betrokkenheid van het Landelijk Internationaal Rechtshulpcentrum van politie en Openbaar Ministerie. Een zogeheten liaison officer van de politie, die in andere landen contacten met politiediensten onderhoudt, zorgde ervoor dat de veroordeelde in de Filippijnen kon worden opgehaald.

Deel dit op

Categorie:
Provincie: